Jesteś na: Aktualności Ptasia grypa na Lubelszczyźnie

Aktualności   Odsłuchaj

Ptasia grypa na Lubelszczyźnie

Ptasia grypa to choroba, na którą zapadają głównie ptaki, jednak w niektórych przypadkach do zakażenia może dojść także u ludzi. Jednak przestrzeganie określonych zasad pozwala uniknąć infekcji. Ptasia grypa jest zakażeniem wywoływanym przez wirus grypy typu A. Atakuje on głównie ptaki, jednak niekiedy do zakażenia może dojść także u ludzi.

Ptasia grypa - jak można się zakazić?
 
Ludzie mogą się zakazić ptasią grypą przez bliski kontakt z chorymi ptakami lub ich mięsem, odchodami czy piórami. Człowiek może przenosić wirusa grypy ptaków na butach, odzieży, czy nawet rękach, nie zachowując odpowiednich środków bezpieczeństwa.
 
Ptasia grypa - objawy
 
W okresie występowania ptasiej grypy można jeść mięso drobiowe, ale tylko poddane obróbce termicznej, np. gotowane, smażone w temperaturze powyżej 70 st. C.
 
Objawy ptasiej grypy są podobne do objawów zwykłej grypy. Należą do nich w szczególności:
 
Ptasia grypa - profilaktyka
  • unikaj kontaktu z ptakami - pamiętaj, że zakazić się można nawet poprzez dotknięcie piór chorego ptaka - zachowaj czujność podczas spacerów w parkach,
  • w kontakcie z ptakami (np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób) używaj jednorazowych rękawiczek,
  • myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym,
  • ptasie jaja i mięso drobiowe trzymaj w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością, również ze względu na zagrożenie salmonellą,
  • unikaj spożywania surowego jajka, np. w postaci kogla-mogla,
  • myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze). Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy,
  • spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C,
  • zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
Powrót